Etter flere besøk og smakstestinger på portvin i Porto – og andre steder – kommer her et kjapt innføringskurs om portvin.
Portvin lages i hovedsak fra fem av de mest vanlige vindruene fra Dourodalen og må tappes på flaske i Portugal hvis den skal kunne kalles portvin. Vinen inneholder fra 19 – 22 % alkohol og nytes best med en temperatur på 16-18 grader – noen foretrekker dem kjøligere ned mot 12 grader. Portvin er en av de mest lagringssterke viner som fins.
Portvin ble opprinnelig laget fordi engelskmennene som drev handel med Portugal ønsket en sterkvin som holdt seg godt og som var lett å transportere. For å oppnå dette tilsatte man litt brennevin til vinen for å øke styrken og holdbarheten, noe som ikke må sammenlignes med dagens produksjonsmetode for portvin. Engelske handelsmenn engasjerte seg sterkt i vinproduksjonen på 16 og 1700 tallet og derfor bærer mange av de viktigste portvinshusene engelske navn – Croft, Sandeman, Taylor, Offley – og her er til og med et hus med norsk opprinnelse – Wiese og Krohn.
Vi kan dele portvin inn i fire hovedtyper: Ruby, Tawny, White og Rosè. Sistnevnte er en ny portvinsstil som bør drikkes ung og kald. White produseres fra hvite druer etter samme metode som Tawny, drikkes kald og kan blandes f.eks. med tonic.
For meg er portvin mest synonymt med de røde og smaksrike LBV (Ruby) – og gylne Tawny vinene. Prosessen starter med at druene plukkes i Douro, presses og legges i gjæringstanker. Etter ca 2 dager stoppes gjæringsprosessen ved at det tilsettes druebrennevin til mosten. En del sprit til fire deler most. Da bevares ca halvparten av druesukkeret, noe som gir den sterke og karakteristiske sødmen i portvinen. Vinen lagres så over vinteren hos produsentene i Douro dalen og transporteres i mars ned til lagerbyggene (lodges) i Porto.
Det som skal bli Tawny fylles over i mindre eiketønner og lagres her i minimum 4 år. Noe lagres i opptil 40 -50 år. Vinen modnes gjennom kontakt med oksygen og trevirket i tanken. Vinen mister etter hvert sin røde farge og blir gyllen. Dess lengre lagring på fat dess lysere blir vinen. Noe av vinen som er lagret i minimum 7 år på fat blir tappet på flasker og får da navnet Colheita.
Det som skal bli Ruby fylles på store rustfrie ståltanker. Dersom det er mulig å lage Vinatge port så lagres den på trefat og oppbevares her i ca to år før det tappes på flasker og lagres her til sakte modning i minst ti år. Hva og hvordan prosessen er som bestemmer om det endelig skal godkjennes som Vintage port er for meg pt. uklart. Vintage vin utgjør bare ca 2 % av produksjonen og lages bare av den enkelte produsent, to til tre ganger pr ti år. Vintage port er ikke “blended”, det er vin fra ett enkelt år og fra en enkelt vinmark.
Det som ikke kan bli Vintage, det vil si det meste, lagres på trefat i fire til seks år før det blir tappet på flaske. Denne portvinen blir kalt LBV – Late Bottled Vintage – og er en dyp rød, smaksrik og intens portvin – bade i smak og farge – fra ett enkelt produksjonsår. En LBV kan drikkes rett etter tapping på flaske. Den resterende vinen kalles Ruby og kan bestå av flere årganger. Ruby er en ung, enkel men smaksfull portvin i den billige kategorien.
Vintage portvin kan lagres liggende på flaske i kjølig og mørke rom i over 100 år. Tawny og LBV kan lagres tilsvarende i 20 – 40 år.
LBV er intens fruktig og smakfull og er min favoritt, målt i forhold til pris, kvalitet og opplevelse. Den finner du både som filtrert og ufiltrert. Sist nevnte sies å ha mere smak, men jeg har ingen erfaring på å sammenligne dette mellom like viner. Er den ufiltret så må den dekanteres. LBV passer best alene eller som dessertvin. Jeg spiser ofte nøtter eller sjokolade til LBV’en.
Vintage Port er fruktig og elegant med en solid tanin struktur. Og de er dyre.Men mange mener de er verdt hver en euro eller krone. De lages bare fra utvalgte områder i utvalgte gode år. Nytes best alene eller sammen med en god sigar.
Lagret Tawny kan gjerne serveres som apertif eller som dessertvin til ost eller kake.
Etter at flaskene er åpnet kan en Tawny, Ruby og LBV oppbevares med korken på i kjøleskap i inntil 2 måneder. En vintage må (bør) imidlertid drikkes innen to dager!
Beste år fra Douro i senere tid sies i Porto å være 2003, 2007 og 2011!
Du kan også lese om portvin på Wikipedia og på siden til The Port and Douro Wines Institute.