Sjømat i en særstilling

Portugiserne har store entusiasme  for fisk. Og de spiser ikke bare sine 1000 retter med bacalhau. De griller sardiner i helgene, ingen helg uten lukten av grillet sardin. Og de tar vare på den fisken de fanger. Å besøke et fiskemarked i en hvilken som helst kystby i Portugal er en sann fryd for oss fiskeelskere. Et utall av varianter, fersk, godt iset og nydelig presentert. Og en masse folk som peker og diskuterer. Det engasjementet er det langt fra vi ser foran norske fiskedisker, eller på en av de få spinkle fiskemarkedene vi har i Norge. Og det er facinerende å se den enormt sterke posisjonen klippfisken har blant portugiserne. Hvorfor er det blitt slik og hva sier de selv om denne fasinasjonen? Det må jeg finne mere ut av.

Portugiserne spiser mye klippfisk. Over året spiser hver portugiser  ca 10 kg klippfisk – mest i verden pr innbygger. I Norge, giganten i verdens klippfiskproduksjon, så spiser hver nordmann  bare 0,1 kg klippfisk.  Portugiserne har gitt klippfisken, eller bacalaoen som de sier, kjælenavnet «O Fiel amigo» – den trofaste venn. Og her ligger en viktig historisk begrunnelse for klippfiskens popularitet i Portugal. Og når vi snakker klippfisk i Portugal så snakker vi klippfisk fra torsk. En hver middels stor supermercado har stabler av klippfisk liggende sentralt plassert i butikken. Godt merket med kvalitetsklasse, fangststed og produsent. Og lukten av klippfisken hører liksom til i butikken. I Norge tror jeg ikke vi ville ha akseptert det på samme måten.

Jeg håper med denne bloggen å også få nordmenn til å spise mere klippfisk og å sette mere pris på sine egne arter gjennom å bli inspirert av de mange oppskriftene som portugiseren har utviklet gjennom mange hundre år. Og den beste måten er å selv reise til Portugal, smake på ulike varianter og bli inspirert til å lage nye retter når du kommer hjem. .