Oppskrifter

Jeg vil i første omgang her konsentrere meg om oppskrifter på retter laget av klippfisk.

Klippfisk eller Bacalhau som portugiserne sier kan lages på over tusen måter:

1000 klippfiskretter på portugisisk vis.

1000 klippfiskretter på portugisisk vis.

Jeg vil her presenteres noen klippfiskoppskrifter som vi har laget selv etter inspirasjon fra  mat vi har fått servert i Portugal og  fra kokebøker.

En portugisisk oppskriftsside for Bacalhau kan jo også være en inspirasjon. Merk tekst og bruk Google translate for å oversette til norsk:

http://www.receitasdebacalhau.net/

Bacalao Douro (Anne)

400 g ferdig utvanna klippfisk
5 egg
1 løk
2-3 hvitløksfedd
2 gulrøtter
3-4 kålblader
2-3 poteter
5 dl. Hvitsaus (gjerne med litt ost i)
Pepper
Chili eller piripiri etter smak( kan sløyfes)
Ca.1dl olivenolje
Ost som topping

I stekeovnen i 200 C i ca 30-45min.

Kok fisken lett i litt vann. Da blir den lettere å renske og dele i biter. Kok også potetene litt før de skjæres i skiver.

Surr skivet løk og hvitløk i olivenolje til det blir mykt og blankt (ikke brenn den). Kok gulrøttene og kålbladene og del i biter. Eggene hardkokes og deles i biter.

Lag hvitsaus eller kjøp ferdig bechamelsaus som vi gjør i Portugal.Smak til med litt ost og evtuelt litt piri-piri eller chili for å lage litt sting i retten – etter behov. Legg så maten lagvis i en ildfast form sammen med olivenolje. Da vi fikk retten servert første gang i Douro så var det ikke spart på olivenoljen. Ost strøes på toppen. Sett formen inn i ovnen – 200 grader – og la den stå ca. en halv time eller noe mer. S Retten er ferdig når osten er smeltet og blitt lett brun. Enjoy!

Bacalao med ost og auberginer

Et stort stykke klippfisk, ferdig utvannet
En passe stor aubergine, ca 8-10 cm lang
En stor rødløk
To fedd hvitløk
En liten vanlig løk
To skinnfrie modne tomater (bruk eventuelt en boks hakkede tomater)
To spiseskjeer tomat saus (pulpa)
En dl hvitvin
200 g kremost
To spiseskjeer matolje til steking
Salt, pepper, mel, olje, basilikum og oliven.

Skjær opp auberginen i ca 0,5 cm skiver. Strø et lett lag med salt på begge sider og la dem ligge på husholdningspair i tre til fire minutter. Skyll dem så lett i vann og tørk dem med husholdningspapir. Ha litt olje i panna og stek dem brun gylne på begge sidene.  Ta skivene av og legg dem på papir.

Kutt løken i halvmåne skiver, hakk opp hvitløken og stek blandingen gyllen i litt olje i panna. Ikke brenn hvitløken! Når det er ferdig slå det over i en bolle og la det vente.

Rens den utvanna klippfisken for ben og skinn og riv den opp i mindre stykker (2×2 cm). Ha litt olje i panna og stek/surr klippfisken lett. Ta så den stekte løken og hvitløken opp i panna å la dette surre lett sammen.

Sausen lages ved å kutte opp de rensede tomater, ha i to spiseskjeer olje og den hakkede lille løken, hvitvin og tomat sausen/tomatpuré og la dette koke sammen under omrøring. Ta ned varmen og la det stå og surre litt slik at smakene baker seg inn i hverandre. Legg så i 6-8 basilikum blad (eventuelt en teskje tørket) og rør lett rundt.

Retten er nå klar for siste fase. Bygg den opp som tårn på et middags tallerken ved å legge på ingrediensene lagdelt. To tårn pr person som hovedrett og ett tårn som forrett. Start med en skive auberginen, så et lag med klippfisk og løk, så litt smøreost. Dette gjentas i to høyder. Legg en oliven på toppen og slå sausen på tallerkene rundt tårnene, ikke over tårnene. Bom apetite!

Klippfisk rullet inn i skinke (eller bacon)

Klippfisk innrullet i skinke

Klippfisk innrullet i skinke

300 gram utvannet og renset klippfisk
1 rød (brun) paprika
1 middels stor løk
1 bunt persille
16 skiver skinke
16 grønne steinfrie oliven
½ dl oliven olje
Salt og pepper

Rens og riv opp klippfisken i biter på ca 2×2 cm og kok det kort i vann. Sil av vannet og legg klippfisk i pannen sammen med hakket løk og hakket persille og smak til med salt og pepper. Stek til dette blir lett gyllent men ikke slik at det blir tørt.

Porsjoner ut blandinga i 16 porsjoner og rull disse inn i skinkeskiver, sett en tannpirker gjennom og trykk på en stein fri oliven på toppen.

Alternativt bruk litt piri-piri eller chili i blandinga, hvis du vil ha den litt hottere. Enjoy!

Klippfiskkaker med persille

Klippfiskkaker

Klippfiskkaker

300 gram utvannet og renset klippfisk
100 gram mel
To egg
En rød paprika
En liten løk
En spiseskje hakket persille
(best frisk men du kan bruke tørket)
En spiseskje olivenolje
Salt, pepper, vann og steke olje

Rør sammen melet og eggene til en jevn masse uten klumper i en stor bolle. Hakk opp løken, persillen og paprikaen og ha dette opp i bollen. Riv opp den utvannede og renskede klippfisken i små biter og rør dette inn sammen med de andre ingrediensene i bollen. Bland i oljen og smak til med pepper. Du kan også eventuelt tilsette salt.  Rør blandinga godt men forsiktig sammen. Bruk to spiseskjeer til å forme kaker, ca 5 cm diameter og 1 -2 cm tykke. Disse stekes på begge sider i en stekepanne med stekeolje til de er gyllen brune.

Alternativt kan tilsettes litt revet gulrot i «deigen»/blandinga, og eller man kan erstatte 50 % av klippfisken med kokte poteter. Vil du ha kakene litt hottere så tilsetter du litt piri-piri eller chili i blandinga. Enjoy!