Utvanning av klippfisk

Utvanning av klippfisk

Klippfisken må vannes ut før bruk. Dette både for å ta ut det meste av saltet men også for å gi fisken den rette konsistensen. Start med å vaske fisken lett i kaldt vann. Legg den så i kaldt vann med skinnsiden opp. Bruk stort nok kar slik at vannet dekker all fisken med god margin. Utvanningstiden vil variere med størrelsen (tykkelsen) på fisken og mengde vann som brukes. For klippfisk av kvaliteten Graudo (2-3 kg) vil det med et par vann utskiftinger, normalt være nok med 48-55 timer utvannings tid. For større fisk (Especial og Jumbo) må du kanskje vanne ut opptil 72 timer. For å akselerere prosessen kan du skifte vann oftere og du kan også koke fisken lett i ca 10 minutter i melk før du legger den til utvanning.

Tips! Lett forkoking av den ferdig utvanna klippfisken gjør det lettere å skille kjøttet fra beina, hvis du har behov for det!

Den ferdig utvanna fisken kan så fryses for å være raskt klar til bruk ved  senere anledninger. Hvis du er usikker på om fisken er nok utvannet så  smak på et lite stykke, rått eller lett kokt. Da unngår du å servere for salt fisk! Men for mye utvannet fisk er heller ikke godt! Du må også  tilpasse utvanninga til type rett du skal lage. Klippfisk til grilling og steking må gjerne vannes ut mere enn hvis du skal bruke den i en gryterett.

Ferdigutvannet klippfisk

Dette er i økende grad blitt et populært produkt i Portugal. De kaller det Bacalhau Demolhado og det finnes i mange varianter og kvaliteter. De ferdig utvannede produktene er frosne. Prisen er noe dyrerer pr kg i forhold til  uutvannet klippfisk. Men her må vi huske på at av 1 kg uutvannet klippfisk får vi ca 1,3 til 1,4 kg ferdig utvannet klippfisk. Kvaliteten på de ferdig utvannede produktene er blitt meget bra og foretrekkes av mange, også i restauranter. Du kan ta ut ferdige utvanna stykkene fra fryseren og etter kort tids opptining lage den retten du ønsker.